Доц. Елис Исмаил, дмн е акушер-гинеколог с над 10 годишен

...
 Доц. Елис Исмаил, дмн е акушер-гинеколог с над 10 годишен
Коментари Харесай

Стрес инконтиненцията – проблемът, за който жените мълчат

 

Доц. Елис Исмаил, дмн е акушер-гинеколог с над 10 годишен опит. Работила е от 2012 година до 2020 година в Клиника Гинекология на МБАЛ “Св.Анна “, гр.Варна, където е била част от екипа на проф. Корновски, където главната устременост са хирургичните интервенции в региона на онкогинекологията.

 

От 2020 година работи в СБАГАЛ “Проф. Д. Стаматов “, Варна.

Научните й ползи са в региона на  ендокринната гинекология, естетичната гинекология, разкриване и лекуване на предракови и ракови болести на женските полови органи. Провела е специализации в региона на онкогинекологията в Македония, Германия и Будапеща. В последните години е засилен ползата й към естетичната гинекология, минава голям брой образования в страната и чужбина.

 

През 2022 година отваря своя лична акушеро гинекологична процедура, в която предлага най-новите трендове в диагностиката и лекуването на болесттите на женските полови органи.

Стремежът й да предложи най-хубавото за своите пациенти, я насочва към работа с лазерните система на Фотона.

 

През 2013 година пази дисертационен труд на тематика: „ Прогностични фактори при комбинирано лекуване на инвазивен рак на маточната шийка IB1 стадий по FIGO ” и придобива просветителна и научна степен „ лекар ”. През 2015г. приключва втора магистратура „ Здравен мениджмънт ”.

 

През 2017 година придобива академична служба “Доцент “ към Катедра „ Здравни грижи “  във филиал – Шумен на МУ - Варна.

През 2019 година пази дисертация на тематика: „ Инвазия в лимфните и кръвоносните съдове при ендометриален ендометроиден карцином – I стадий по FIGO “ за придобиване на научна степен „ лекар на медицинските науки “.

 

Има два монографични труда, единият на тематика: „ Рак на яйчника – патофизиология, диагноза и лекуване “, другият напълно отдаден на маточните фиброиди  „ Миома на матката -пътят от слагането на диагнозата до избора на лековит метод “.

 

Има над 150 изявления в наши и задгранични списания с impact factor и присъединяване в голям брой конгреси с изнесени отчети.

 

 

Какво съставлява стрес инконтиненцията и по какво се разграничава от другите типове инконтиненция?

 

Терминът инконтиненция значи несъзнателно изпускане на урина.

В взаимозависимост от повода, инконтиненцията бива – стрес-инконтиненция; поривна инконтиненция; неврогенна инконтиненция; преливна инконтиненция; смесена инконтиненция и други В частност стрес-инконтиненцията е несъзнателно изпускане на урина при физическо натоварване, кихане, кашляне и положения повишаващи вътрекоремното налягане.

 

Патофизиологично това се случва, когато ъгълът сред пикочния мехур  и уретрата е изменен и налягането в пикочния мехур се увеличи (при кашлица, кихане) мускулът който задържа урината в пик.мехур не може да остане затворен и следва несъзнателно изпускане на урина.

 

Какви са признаците на болестта?

 

Най-често първите недоволства са свързани с постоянно вървене до тоалетна и изпускане на урина при дълготрайно кашляне или кихане (напр. при простуден момент). Пациентите, в случай че не извърнат внимание на тези начални признаци, положението се задълбочава. Много постоянно при дамите, тези първи признаци се появяват по време на бременност или след раждане и би трябвало да бъдат алармиращи за дамата.

 

При леките степени на стрес-уринарна инконтиненция има изпускане на капки урина при повишение на вътрекоремното налягане: при кашлица, кихане, скачане или физическо натоварване. Това несъзнателно изпускане на урина първоначално е по-рядко, само че при липса на лекуване се задълбочава и става все по-често, до момента в който се стигне до непрестанно несъзнателно приключване на урина (най-тежката степен на инконтиненция).

 

 

Защо дамите са наранени по-често? Коя е рисковата възраст?

 

Женският пол е рисков, заради анатомичните особености на уретрата (уретрата, т.е. пикочоотводният канал е по-къс). От друга страна положенията: бременност и раждане, присъщи единствено за дамите, водят до релаксация и контузия на мускулите на тазовото дъно, които имат значима роля в естествената уринарна функционалност.

 

Повишаването на вътрекоремното налягане по време на бременност или при наднормено тегло е различен рисков фактор. Менопаузата е интервалът в живота на дамите, през който честотата на болестта се покачва.

 

Причината за това е загубата на хормони, които играят значима роля за поддържане на мускулния тонус на перинеума и това води до повишение на риска от несъзнателно изпускане на урина. Затова при дамите интервалът към и след менопауза е доста значим и би трябвало да се обърне изключително внимание.

 

Кои са факторите, които могат да отключат стрес инконтиненцията?

 

Стрес-уринарната инконтиненция се предизвиква, когато мускулите на тазовото дъно не поддържат съответно пикочния мехур и уретрата. В допълнение към загубата на мускулна функционалност, появяването на стрес-инконтиненция може да бъде обвързвана и със затлъстяване, диабет, тютюнопушене, несъразмерна приложимост на алкохол, кофеин и хронична кашлица.

 

Както загатнах и нагоре – бременността и раждането са едни от основните фактори, които могат да провокират първите признаци. За да се избегне този проблем е доста значимо, бременните да не наддават повече от позволеното тегло и раждането да бъде планувано съгласно тежестта на упования плод и анатомичните особености на костния таз на майката.

 

Възможно ли е болестта да се преодолее единствено с смяна в метода на живот (хранене, алкохол, тютюнопушене)?

 

Начинът на живот и храненето имат забележителна роля за положението на тъканите и метаболизма на клетките. При изискване, че пациентката е с умерена до тежка симптоматика, изключването на нездравословните фактори, не би довело до цялостно възстановяване на положението. Изключването на нездравословните фактори, би помогнало за повишение на резултата от лечебния метод.

 

Какви са актуалните способи на лекуване, които се ползват?

 

Незадоволителните резултати от оперативните интервенции, водят до блян за намиране на нови и по-ефективни способи Най-новият и актуален способ за лекуване на стрес-инконтиненция е лазерната терапия.

 

Лазерната терапия се ползва в другите европейски страни от 15 години, което демонстрира нейната успеваемост. Добрите  резултати на лазерното лекуване се дължат на неповторимия резултат да подтиква колагенообразуването водещо до възстановяване положението на тъканите. Ефектът от лечебните 3 процедури, се разпростира и прогресивно нараства в идващите 9-12 месеца след последната процедура.

 

Друг актуален способ е слагането на вагинални мезоконци. Те имат добър резултат за покачване на влагалищните стени, при пациентки със срутване.

 

Дайте няколко потребни съвета за хората, които страдат от стрес инконтиненция. Да лимитират ли количеството вода преди пътешестване, да вземем за пример?

 

Стрес-инконтиненцията е проблем, който нарушава качеството на живот на дамите. Често води до нарушение на всекидневието им. Тези дами се преценяват, когато възнамеряват пътувания, почивки и обществени действия. Особено при идни дълги пътувания с публичен превоз, те изпадат в стрес, дали ще съумеят да устоят до идната отмора, за посещаване на санитарно помещение.  

 

В тези обстановки те лимитират оптимално приемът на течности и вода, с цел да понижат риска от инконтиненция. В всекидневието е добре да лимитират приема на вода и течности след 18:00 часа, с цел да не се постанова да стават вечер, което води до нарушение на съня им.

 

Тези пациенти не могат да спортуват, бягат или скачат, заради несъзнателно приключване на урина. Всичко това нарушава качеството им на живот. Дори стигат до отбягване на обществени събития и контакти.

 

      Съветвам дамите, които страдат от този проблем, да не се срамят да го споделят със експерт. Да потърсят помощ незабавно щом се появят първите признаци.

 

Своевременното лекуване с подобаващият способ не води до нарушение на ритъма на живот на тези пациенти.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР